Dnes sú raňajky veľkou polemikou. Raňajkovať či neraňajkovať? A ak áno, tak čo? Ak sa na túto tematiku pozrieme z pohľadu zdravia, odpoveď je rozhodne áno. Raňajky by mali byť najdôležitejším pokrmom dňa. Telo sa zobúdza z JIN-ovej /meditatívnej, chladivej/ energie a potrebuje naštartovať do nového dňa. Káva určite nie je pre telo dostatočnou výživou a už vôbec nie s mliekom a cukrom. Ako by teda mali vyzerať vaše raňajky? Na čo si máte dávať pozor?
Základné zásady raňajkovania
- Raňajkujte každý deň
- Raňajky by mali byť najdôležitejším jedlom dňa
- Keďže ráno potrebujeme naštartovať trávenie a to najmä žalúdok, raňajky by nemali byť nikdy studené (žalúdok potrebuje teplú energiu). Čím je vonku chladnejšie, tým teplejšie jedlo by ste mali raňajkovať.
- Raňajkujte medzi 7.00 – 9.00 – v tomto čase má žalúdok orgánové hodiny
- Doprajte si na jedenie čas, „nenahádžte“ jedlo do seba
- Vyhýbajte sa extrémne JIN-ovým potravinám na raňajky, majú chladivú energiu – jogurty, surové ovocie, zeleninové šaláty a smoothies. Ak netrpíte žiadnymi ochoreniami z chladu /studené ruky a nohy, kĺbové bolesti, silná menštruácia, padanie vlasov, krvácanie ďasien a iné/, môžete si takéto „chladné“ raňajky dopriať v lete.
- Pol hodinu pred jedlom a pol hodinu po jedle nepite žiadne tekutiny
Ako by mali vyzerať raňajky?
Ideálnou variantou sú celozrnné kaše. Celé zrno dodá telu energiu v podobe zložitých cukrov - energia sa bude uvoľňovať postupne, a vy preto nebudete rýchlo hladní. Nezamieňajte si však celé zrno za vločky! Vločky majú v sebe energiu vetra a pri ich tepelnej úprave nadobúdajú lepivú konzistenciu. Takáto forma je pre telo ťažšie stráviteľná. Preferujte vždy celé zrno. Vybrať si môžete z viacerých druhov – špaldová, ovsená, pšenová, pohánková, či kombinácia všetkých. Ak máte radi raňajky na sladko, vyskúšajte zrno povariť v ryžovom mlieku, dochutiť sušeným ovocím, škoricou, orieškami, prípadne posypať karobovou čokoládou. Tí, ktorí preferujú slané raňajky, pridajte si do zrna strukovinovú pomazánku, semiačka a zeleninu. Dostanete nie len chutné raňajky, ale aj výdatné a zdravé. Inšpiráciou môže byť pre vás napr. Ovsená kaša s humusom. Sladkú variantu raňajok by ste nemali mať častejšie ako 2-3-krát do týždňa. Sušené ovocie je síce najmenšie zlo z jednoduchých cukrov, no stále je to cukor.
Pozor na musli
Stali sa každodennou súčasťou raňajok nie len detí, ale aj dospelých. Na výber máte z obrovského množstva príchutí, tvarov, farieb. Rodičia po nich siahajú väčšinou z dôvodu, že predstavujú zdravšiu verziu pokrmu pre ich najmenších. Je tomu však skutočne tak? Prečítajte si viac v článku o cereáliách.
Rada na záver
Ak nie ste zvyknutí raňajkovať, začnite s malou porciou. Telo si postupne zvykne a bude vám za to vďačné.
Heading 1
Heading 2
Heading 3
Heading 4
Heading 5
Heading 6
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur.
Block quote
Ordered list
- Item 1
- Item 2
- Item 3
Unordered list
- Item A
- Item B
- Item C
Bold text
Emphasis
Superscript
Subscript