Káva - piť či nepiť?

Káva je v dnešných dňoch používaná ako hlavný stimulačný prostriedok. Kedysi to tak ale vôbec nebolo. Pila sa ako delikatesa, ako niečo veľmi výnimočné. Ľudia si skôr užívali jej chuť a vôňu, než jej povzbudivý účinok. A keďže jej negatíva výrazne predchádzajú jej pozitíva, odporúčam sa k týmto starým zvykom rozhodne vrátiť.

Káva je v dnešných dňoch používaná ako hlavný stimulačný prostriedok. Kedysi to tak ale vôbec nebolo. Pila sa ako delikatesa, ako niečo veľmi výnimočné. Ľudia si skôr užívali jej chuť a vôňu, než jej povzbudivý účinok. A keďže jej negatíva výrazne predchádzajú jej pozitíva, odporúčam sa k týmto starým zvykom rozhodne vrátiť.

Klasické kávy

Pozitíva kávy

  • pôsobí ako krátkodobý stimulant
  • zvyšuje dočasne nízky krvný tlak
  • vyťahuje vodu z pľúc a nadmerné vlhko zo žalúdka

Negatíva kávy

  • jej stimulácia je krátkodobá, čo vyvoláva napr. u študentov pripravujúcich sa na skúšku potrebu piť kávu každé 3 hodiny /a niekedy aj menej/. Tým si však výrazne zaťažujú svoje srdiečko, lebo prinášajú do tela veľa ohňa, čo môže z dlhodobého hľadiska spôsobiť kardiovaskulárne ochorenia. Okrem toho sa stávajú na káve, resp. kofeíne závislí. To isté platí pre pracujúcich dospelých.
  • zvyšuje horúčosť v žalúdku – z pohľadu čínskej medicíny /TČM/ je káva horúcej a suchej povahy, čo zaťažuje najmä náš žalúdok. Žalúdok potrebuje na dobre natrávenie potravy tekutiny a mierne vlhko. A to práve káva likviduje. Následne môžu vzniknúť žaludočné vredy, pálenie záhy, chronická gastritída, či nechuť k jedlu. Nikdy by ste nemali piť kávu na lačno, čo práve najčastejšie robíme.
  • oslabuje jang obličiek /TČM/ – určite ste už počuli, že káva pôsobí ako diuretikum. Nadmerné močenie však vyšťaví naše obličky, sídlo našej životnej energie.
  • vysušuje pľúca a ich tekutiny /TČM/ – keď týchto tekutín nie je v pľúcach dostatok, začne sa to prejavovať častým suchým kašľom, prípadne je zasiahnutý ich párový orgán hrubé črevo – ľudia majú zápchy. Suchosť pokožky je ďalším sprievodným javom nedostatku tekutín v pľúcach.
  • káva je silno kyselinotvorná
  • nadmerná konzumácia kofeínu spôsobuje nespavosť, podráždenosť, neschopnosť sústrediť sa a búšenie srdca

Ak trpíte akýmkoľvek problémom z vyššie uvedených, mali by ste sa rozhodne káve vyhnúť, prípadne aspoň jej konzumáciu zminimalizovať. Ak však jej pokušeniu neviete odolať, kúpte si naozaj kvalitnú kávu, pite ju cca pol hodiny po jedle, ideálne s pohárom vody a nikdy ju nepite v tehotenstve.

Obilné kávy

Obilné kávy sú rozhodne lepšou voľbou pre naše telo a zdravie ako klasická káva/ikeď váš jazyk a chuťové bunky možno povedia niečo iné :)/. Takéto kávy majú dve hlavné výhody – neobsahujú kofeín a sú zložené  prevažne z celých zŕn. Toho, že nebudete mať dostatok energie po vypití takéhoto nápoja bez obsahu kofeínu sa nemusíte vôbec obávať. Práve naopak. Energiu vám dodajú práve obilniny v nej obsiahnuté. Celé zrná sú komplexným zdrojom sacharidov a zaraďujeme ich medzi tzv. zložité cukry. To znamená, že ich energia sa uvoľňuje to tela postupne a rovnomerne a tým pádom nebudete po nich pociťovať „absťák“. Zároveň tým predchádzate výkyvom hladiny cukru v krvi, čo je pre naše telo veľmi dôležité a slúži ako prevencia rôznych civilizačných ochorení.

Z pohľadu čínskej medicíny tieto kávy mierne zohrievajú stredné ohnisko, čo nám prospeje najmä v prípade, keď máme v slezine nazbierané vlhko z mliečnych výrobkov či sladkých pokrmov. Výborné sú aj na doplnenie jangu obličiek, čiže hlavne pre ženy, ktoré sú zimomrivé, anemické a bývajú často unavené. Do kávy si môžete pridať trošku škorice, klinčeky či prípadne kardamon, čím zabezpečíte ešte trošku intenzívnejšie prehriatie. No nikdy nie extrémne, ako je to v prípade bežnej kávy. Obilné kávy sú bežné dostupné v obchodoch, špaldová, ražná, carro káva, alebo pre mňa topka - „zmiešanina“ Yannoh káva.

Yannoh káva sa radí tiež medzi tzv. obilné kávy. No keď sa pozriete na jej zloženie, ja by som ju kľudne nazývala obilno-strukovinovou kávou. Zohnať ju môžete skoro v každom obchode so zdravou výživou, prípadne si ju môžete vyrobiť doma sami. Ako na to?

3 PL ryže natural

2 PL pohánky

2 PL adzuki fazuliek

1 PL cíceru

1 PL čakanky

1 PL olivového oleja

Na jednej panvičke si opražíme zrná a na druhej strukoviny, až dokým nezhnednú. Zrná pražte na suchej panvici a veľmi pomaličky. Po upražení ich spolu zmiešajte a pridajte olej. Zmes nechajte vychladnúť a potom ju pomelte na prášok. Prášok následne zalejte horúcou vodou. Silu nápoja určujete množstvom použitého prášku /tak ako pri bežnej káve/.

Výborným obilným nápojom je aj čaj zo slzovky. Jeho príprava je veľmi jednoduchá a jeho účinok veľmi prospešný. Slzovka, alebo tzv. hatomugi patrí medzi potraviny, ktoré dokážu najlepšie vytiahnuť z tela vlhkosť. Výborným je tento nápoj najmä v letnom období, kedy k nám prichádza jednak vlhko z vonku /počasie/ a jednak konzumujeme viac surovej stravy a ovocia /prísun vlhka zo stravy/. Recept na tento nápoj je nasledovný: slzovku si poriadne prepláchnite v studenej vode. Následne ju opražte na suchej panvičke, až dokým nezačne praskať a hnednúť. Pozor, nemali by ste ju ale spáliť. Opraženú slzovku potom zalejte horúcou vodou a nechajte luhovať. Nápoj pijeme scedený, pričom zrno môžeme dať ďalej variť napr. do polievky.

Ďalšie články v kategórii

Strava

Dá sa v lete chrániť pred spálením stravou?

Áno, dá. A veľmi dobre. Slnečné lúče v lete sú, samozrejme, pre nás veľmi prospešné, zohrievajú najmä naše obličky. No z pohľadu energetického, má slniečko extrémne ohnivú, jangovú energiu. Keď si zoberieme oheň ako ho všetci poznáme, pre neho je najväčším strašiakom voda, pretože prináša so sebou opačnú polaritu, teda chlad. A takisto to funguje aj v našom tele. Čím viac chladivých potravín budeme konzumovať, tým rýchlejšie sa spálime. Keď sa spätne pozriem do svojej minulosti, tak nechcenú červenú pokožku som mala hlavne v období, keď som bola vitariánka. A tu je presne pes zakopaný.

Kategória
Strava
1.7.2022
Čítať ďalej→

Pečeň

Na Slovensko máme aktuálne jar a my by sme tomu mali prispôsobiť aj naše stravovanie. Na jar všetko ožíva, prebúdza sa. Prichádza nová energia. Aj keď to teraz vyzerá vo svete presne naopak, verím, že príde veľké prebudenie. Obdobie jari patrí z pohľadu čínskej medicíny pečeni. Čo to znamená pre nás, že je k jari priradený orgán pečene? Prečítajte si v článku.

Kategória
Strava
11.5.2020
Čítať ďalej→

Učím sa od najlepších
odovzdávam to najlepšie

Akreditovaný terapeut metódy Cesta
Conscious company ltd., UK
Inštruktor jogy 1. kvalifikačného stupňa
Európska jogová akadémia, SR
Terapeut tradičnej čínskej medicíny
Akadémia tradičnej čínskej medicíny
Plant-based nutrition certificate program graduate
T. Colin Campbell Center for Nutrition Studies, eCornell, USA
Môj hlad po poznaní je neutíchajúci. Okrem vyššie uvedených certifikovaných programov som absolvovala stovky kurzov v oblasti seba rozvoja a zdravia. A stále absolvujem. V minulosti som tiež pracovala vo farmaceutickom priemysle, kde som mala možnosť vzdelávať sa u viacerých uznávaných lekárov v oblasti gynekológie, urológie, imunológie a dermatológie. Svoje poznatky som následne odovzdávala na mnohých konferenciach a prednáškach pre odbornú verejnosť.
Systemické konštelácie
Počatie a gravidita v čínskej medicíne
Nutričné poradenstvo a výživa
Tantra a zdravá sexualiita
Telové odzbrojovanie
Master lover online course
Self cervix, Being a lover
Kurzy Yoni masáž, Lingam masáž, Yoni vajíčko
Kurzy Ženská ejakulácia, Ženský orgazmus, Bondage, Vaginálne mapovanie a odzbrojovanie
Trauma release
Zdravé varenie - Makrobiotika, vegánska, vegetariánska a raw strava, strava podľa 5 elementov
Alternatívne smery - homeopatia, ajurvéda, meditácie, fytoterapia, naturopatia, očistné metódy, smiechoterapia, muzikoterapia
Masážne terapie - Reflexná terapia, su-jok terapia, shiatsu
Biológia ľudského tela a anatómia
Ženské semináre
Pobyt v tme
Mindfullness, Osho meditácie
Samovzdelávanie