Dá sa v lete chrániť pred spálením stravou?

Áno, dá. A veľmi dobre. Slnečné lúče v lete sú, samozrejme, pre nás veľmi prospešné, zohrievajú najmä naše obličky. No z pohľadu energetického, má slniečko extrémne ohnivú, jangovú energiu. Keď si zoberieme oheň ako ho všetci poznáme, pre neho je najväčším strašiakom voda, pretože prináša so sebou opačnú polaritu, teda chlad. A takisto to funguje aj v našom tele. Čím viac chladivých potravín budeme konzumovať, tým rýchlejšie sa spálime. Keď sa spätne pozriem do svojej minulosti, tak nechcenú červenú pokožku som mala hlavne v období, keď som bola vitariánka. A tu je presne pes zakopaný.

(Ukážka z ebook - Poradňa zdravého stravovania) ​

Áno, dá. A veľmi dobre. Slnečné lúče v lete sú, samozrejme, pre nás veľmi prospešné, zohrievajú najmä naše obličky. No z pohľadu energetického, má slniečko extrémne ohnivú, jangovú energiu. Keď si zoberieme oheň ako ho všetci poznáme, pre neho je najväčším strašiakom voda, pretože prináša so sebou opačnú polaritu, teda chlad. A takisto to funguje aj v našom tele. Čím viac chladivých potravín budeme konzumovať, tým rýchlejšie sa spálime. Keď sa spätne pozriem do svojej minulosti, tak nechcenú červenú pokožku som mala hlavne v období, keď som bola vitariánka. A tu je presne pes zakopaný.

Surová strava v podobe šalátov a exotického ovocia prinesie do nášho tela už spomínaný chlad a ten si pritiahne slnko ako mucholapka hmyz. Chlad sa snaží z tela dostať, telo ho chce vypudiť a konečne sa zohriať. Tak slnko doslova nasáva a nasáva ho veľmi rýchlo. Preto, ak sa chcete vyhnúť spálenej pokožke, určite obmedzte konzumáciu surovej stravy.

Ďalšími podobnými potravinami sú napr. cukor, chladené nápoje, zmrzlina, sladko-kyslé mliečne produkty či bylinkové čaje. No a ruku na srdce, kedy konzumujete tieto potraviny najčastejšie? Práve v lete. Všetky tieto chladivé potraviny prinášajú so sebou do tela aj vlhkosť, ktorá môže následne narušiť naše trávenie. Aj preto majú ľudia na dovolenke problémy s riedkou stolicou. Sú to všetko produkty, ktoré by mali byť v čase letnom, ale aj v zimnom, výrazne obmedzené.

Naopak, do jedálneho lístka treba pridať potraviny s vysokým obsahom betakaroténu a potraviny s neutrálnou, až mierne jangovou povahou. Tým nielen zmenšíte riziko spálenia sa, no takisto budete mať tmavú farbu dlhšie obdobie. Ľudia sa vás potom budú pýtať v zime, či ste boli na tropickej dovolenke. Mňa sa to pýtajú každý rok. Takýmito potravinami sú napr. mrkva, tekvica hokkaido, pšeno, amarant, quinoa, špenát, listová zelenina, marhule a iné. Výborným zdrojom betakaroténu je aj morská riasa chlorela. Pozor! Nezamieňajte si ale prirodzený betakarotén v potravinách so syntetickým vitamínom A. Takto prijímaným vitamínom sa môžete ľahko predávkovať, kým prostredníctvom potravín vám to nehrozí.

S našou pokožkou úzko súvisia aj vlasy, veď predsa vyrastajú z nej. Ak máte v strave veľa vyššie spomínaných chladivých potravín, potom bude v lete trpieť aj vaša koruna krásy. Čím viac odstredivých, jinových pokrmov budete konzumovať, tým viac budú vlasy slabšie, lámavejšie, a teda budú vypadávať.

Pokožku netreba rozhodne podceňovať. Je to najväčší orgán nášho tela a z pohľadu čínskej medicíny je pokrytá našou ochrannou vrstvou, tzv. wei qi (vej či). Ak túto vrstvu dlhodobo oslabujeme napr. aj pravidelným spálením sa, tak je následne oveľa jednoduchšie pre všetky patogénne vonkajšie činitele, aby prenikli do nášho tela. V západnej medicíne dajú tomu potom názov oslabená imunita. A vtedy, ako určite dobre viete, už môžu prepuknúť rôzne ochorenia.

Okrem stravy samozrejme dbajte na dostatočný pitný režim pri opaľovaní a vyhýbajte sa priamemu slnečnému žiareniu v čase obeda

Chcete poznať odpovede na ďalšie časté otázky ohľadne stravovania?

Ebook PORADŇA ZDRAVÉHO STRAVOVANIA vám ich dá. Mne zmena stravy pred rokmi zachránila život a môže aj vám. V tomto e-booku vám prinášam poznatky z niekoľkých rokov štúdia výživy a mojej praxe. Je písaní veľmi zrozumiteľné, no zároveň do hĺbky. A teraz ho môžete zakúpiť V ZĽAVE - iba za 9 eur (namiesto 12 eur). Akcia platí od 1.7.-31.8.2022. Stačí keď pri kúpe zadáte kód - LETO.

Ďalšie články v kategórii

Strava

Káva - piť či nepiť?

Káva je v dnešných dňoch používaná ako hlavný stimulačný prostriedok. Kedysi to tak ale vôbec nebolo. Pila sa ako delikatesa, ako niečo veľmi výnimočné. Ľudia si skôr užívali jej chuť a vôňu, než jej povzbudivý účinok. A keďže jej negatíva výrazne predchádzajú jej pozitíva, odporúčam sa k týmto starým zvykom rozhodne vrátiť.

Kategória
Strava
14.3.2023
Čítať ďalej→

Pečeň

Na Slovensko máme aktuálne jar a my by sme tomu mali prispôsobiť aj naše stravovanie. Na jar všetko ožíva, prebúdza sa. Prichádza nová energia. Aj keď to teraz vyzerá vo svete presne naopak, verím, že príde veľké prebudenie. Obdobie jari patrí z pohľadu čínskej medicíny pečeni. Čo to znamená pre nás, že je k jari priradený orgán pečene? Prečítajte si v článku.

Kategória
Strava
11.5.2020
Čítať ďalej→

Učím sa od najlepších
odovzdávam to najlepšie

Akreditovaný terapeut metódy Cesta
Conscious company ltd., UK
Inštruktor jogy 1. kvalifikačného stupňa
Európska jogová akadémia, SR
Terapeut tradičnej čínskej medicíny
Akadémia tradičnej čínskej medicíny
Plant-based nutrition certificate program graduate
T. Colin Campbell Center for Nutrition Studies, eCornell, USA
Môj hlad po poznaní je neutíchajúci. Okrem vyššie uvedených certifikovaných programov som absolvovala stovky kurzov v oblasti seba rozvoja a zdravia. A stále absolvujem. V minulosti som tiež pracovala vo farmaceutickom priemysle, kde som mala možnosť vzdelávať sa u viacerých uznávaných lekárov v oblasti gynekológie, urológie, imunológie a dermatológie. Svoje poznatky som následne odovzdávala na mnohých konferenciach a prednáškach pre odbornú verejnosť.
Systemické konštelácie
Počatie a gravidita v čínskej medicíne
Nutričné poradenstvo a výživa
Tantra a zdravá sexualiita
Telové odzbrojovanie
Master lover online course
Self cervix, Being a lover
Kurzy Yoni masáž, Lingam masáž, Yoni vajíčko
Kurzy Ženská ejakulácia, Ženský orgazmus, Bondage, Vaginálne mapovanie a odzbrojovanie
Trauma release
Zdravé varenie - Makrobiotika, vegánska, vegetariánska a raw strava, strava podľa 5 elementov
Alternatívne smery - homeopatia, ajurvéda, meditácie, fytoterapia, naturopatia, očistné metódy, smiechoterapia, muzikoterapia
Masážne terapie - Reflexná terapia, su-jok terapia, shiatsu
Biológia ľudského tela a anatómia
Ženské semináre
Pobyt v tme
Mindfullness, Osho meditácie
Samovzdelávanie