Pečeň

Na Slovensko máme aktuálne jar a my by sme tomu mali prispôsobiť aj naše stravovanie. Na jar všetko ožíva, prebúdza sa. Prichádza nová energia. Aj keď to teraz vyzerá vo svete presne naopak, verím, že príde veľké prebudenie. Obdobie jari patrí z pohľadu čínskej medicíny pečeni. Čo to znamená pre nás, že je k jari priradený orgán pečene? Prečítajte si v článku.

Na Slovensku máme aktuálne jar a my by sme tomu mali prispôsobiť aj naše stravovanie. Na jar všetko ožíva, prebúdza sa. Prichádza nová energia. Aj keď to teraz vyzerá vo svete presne naopak, verím, že príde veľké prebudenie. Obdobie jari patrí z pohľadu čínskej medicíny pečeni. Zozelenieva sa nie len vonku, no väčšinou na jar začneme vyťahovať aj zo svojho šatníka túto krásnu farbu. Energeticky totižto pôsobí výživne práve pre našu pečeň. Čo to znamená pre nás, že je k jari priradený orgán pečene? Že by sme jej mali venovať viac pozornosti a dobre sa o ňu postarať. A je jedno, či už máte oslabený tento orgán aj na fyzickej úrovni alebo nie, obdobie jari môže pomôcť každému.

Z pohľadu západnej medicíny pôsobí pečeň hlavne ako určitá „čistička“. Metabolizuje bielkoviny, cukry a tuky a okrem toho je skladiskom krvi a živín.V čínskej medicíne to nie je až tak veľmi odlišné. Napomáha tráviacemu procesu, tým že harmonizuje stúpanie a klesanie qi sleziny a žalúdka a takisto podporuje tvorbu a vylučovanie žlči. Okrem tráviacej funkcie je skladiskom krvi a iných tekutín.  Avšak jej hlavnou úlohou je tzv. spriechodňovanie. Všetko, čo sa vo vašom tele niekde „zasekne“, bude rozhýbavať práve energia tohto orgánu. No a keď nechcete mať v tele nič zaseknuté, tak rozhodne potrebujete silnú pečeň.

Oslabená, resp. príliš silná pečeň

Ľudia s fyzicky či energeticky slabšou pečeňou, budú mať problémy práve v tomto období. Pečeň býva veľmi zriedkavo z východného pohľadu v nedostatku. Práve naopak, väčšina zdravotných problémov súvisiacich s pečeňou sú z dôvodu, že je v určitom nadbytku. Na vine môže byť hnev, strava, stres, alkohol alebo všetko dokopy. Hlavným prejavom nadbytku v pečeni bude podráždenosť a výbušnosť. Ďalšími fyzickými prejavmi nadbytku tohto orgánu môžu byť rôzne zrazeniny v tele, napr. cysty, myómy, polypy, takisto bolestivá menštruácia, pocity horka v tele, kŕčovité bolesti, struma, pocit knedlíku v krku, pichanie pod rebrami, všetky problémy s očami, šľachami a nechtami, zápcha, vysoký tlak, bolesti hlavy. Ako som už spomínala, pomenej sa stáva, že býva pečeň v nedostatku. Ak k tomu však príde, prejavmi sú najmä problémy spojené s krvou – ako je nepravidelná a slabá menštruácia, dokonca až jej absencia. Takisto sa môže vyskytnúť anémia, suchosť tela a nízky tlak.

Párovým orgánom k pečeni je žlčník

Kvalita či disharmónia tohto orgánu vypovedá o našej rozhodnosti, o tom, či vieme povedať nie a priamo rozprávať o svojich pocitoch a potrebách. Ak je opak pravdou, vždy to schytá žlčník. Niečo vás veľmi trápi, neviete to stráviť, bojíte sa o tom povedať osobe, ktorej sa to týka? Vitajte žlčníkové kamene. Okrem klasických žlčníkových prejavov majú títo ľudia veľmi často migrény, hlavne tie, ktoré bolia v oblasti spánkov.

Čo by sme mali v strave obmedziť, prípadne vylúčiť

  • Mastné jedlá a vyprážané – výrazne znížte ich príjem v tomto období (a nie len v tomto)
  • Sladkosti – nadmerný cukor sa premieňa na tuky a zápasiť s ním musí najmä naša pečeň
  • Určite to nebude žiadne prekvapenie, no obmedzte čo najviac konzumáciu alkoholu
  • Žlčník najviac neznesie kombinácie sladké-tučné (smotanový jogurt) a slané-tučné (hranolky)
  • Menej pečte a smažte – znižujte čo najviac teplo, ktoré prichádza do jedla
  • Celkovo jedzte menej a menšie porcie – pečeň potrebuje ľahkosť, potrebujeme sa začať rozhýbavať. Odľahčite jej keď sa prestanete prejedať.
  • Vybýbajte sa extrémne pikantými jedlám a koreninám – budú zvyšovať napätie a plnosť v pečeni

Čo by sme mali do stravy pridať

  • Z obilnín si pripravujte viac špaldy, prípadne raž – môžete si z nich robiť aj čaje a popíjať ich pred spaním.
  • Zaraďte kyslú chuť – má osviežujúci efekt, takže tzv. chladí našu pečeň (pomáha teda v situáciách keď je pečeň v nadbytku). Pridajte si pickles, kvasenú kapustu alebo kvasené uhorky ku každému jedlu
  • Zaraďte do stravy Umeocot – ochucovadlo, ktoré bude svojou chuťou a energiou uvoľňovať vašu pečeň
  • Z korenín používajte kurkumu, bazalku, bobkový list, kardamon, kmín, kôpor, rozmarín, mätu
  • Výbornou potravinou je v tomto období tofu a tempeh
  • Používajte viac naparovania a blanžírovania
  • Nápomocnými môžu byť aj horké divoké zeleniny, ako je púpava, alfa-alfa, rukola
  • Zelený jačmeň a chlorela sú tiež dobrými pomocníkmi pri problémoch pečeni
  • Na jar môžete používať aj nakličovanie – podporuje vnútorný pohyb a rýchlosť

Okrem stravy si viete pomôcť k harmónii svojej pečene aj iným nástrojmi. Cvičenia ako jóga, qi kung uvoľňujú blokády v tele a rozhýbavajú qi pečene. Meditujte, vyjadrujte otvorene čo cítite, po čom túžite a nepotláčajte v sebe svoj hnev. Pečeň nemá rada vietor – vyhýbajte sa teda prievanu a chránte si vždy oblasť šije (hlavne ak už máte pečeň oslabenú).

Ďalšie články v kategórii

Strava

Káva - piť či nepiť?

Káva je v dnešných dňoch používaná ako hlavný stimulačný prostriedok. Kedysi to tak ale vôbec nebolo. Pila sa ako delikatesa, ako niečo veľmi výnimočné. Ľudia si skôr užívali jej chuť a vôňu, než jej povzbudivý účinok. A keďže jej negatíva výrazne predchádzajú jej pozitíva, odporúčam sa k týmto starým zvykom rozhodne vrátiť.

Kategória
Strava
14.3.2023
Čítať ďalej→

Dá sa v lete chrániť pred spálením stravou?

Áno, dá. A veľmi dobre. Slnečné lúče v lete sú, samozrejme, pre nás veľmi prospešné, zohrievajú najmä naše obličky. No z pohľadu energetického, má slniečko extrémne ohnivú, jangovú energiu. Keď si zoberieme oheň ako ho všetci poznáme, pre neho je najväčším strašiakom voda, pretože prináša so sebou opačnú polaritu, teda chlad. A takisto to funguje aj v našom tele. Čím viac chladivých potravín budeme konzumovať, tým rýchlejšie sa spálime. Keď sa spätne pozriem do svojej minulosti, tak nechcenú červenú pokožku som mala hlavne v období, keď som bola vitariánka. A tu je presne pes zakopaný.

Kategória
Strava
1.7.2022
Čítať ďalej→

Učím sa od najlepších
odovzdávam to najlepšie

Akreditovaný terapeut metódy Cesta
Conscious company ltd., UK
Inštruktor jogy 1. kvalifikačného stupňa
Európska jogová akadémia, SR
Terapeut tradičnej čínskej medicíny
Akadémia tradičnej čínskej medicíny
Plant-based nutrition certificate program graduate
T. Colin Campbell Center for Nutrition Studies, eCornell, USA
Môj hlad po poznaní je neutíchajúci. Okrem vyššie uvedených certifikovaných programov som absolvovala stovky kurzov v oblasti seba rozvoja a zdravia. A stále absolvujem. V minulosti som tiež pracovala vo farmaceutickom priemysle, kde som mala možnosť vzdelávať sa u viacerých uznávaných lekárov v oblasti gynekológie, urológie, imunológie a dermatológie. Svoje poznatky som následne odovzdávala na mnohých konferenciach a prednáškach pre odbornú verejnosť.
Systemické konštelácie
Počatie a gravidita v čínskej medicíne
Nutričné poradenstvo a výživa
Tantra a zdravá sexualiita
Telové odzbrojovanie
Master lover online course
Self cervix, Being a lover
Kurzy Yoni masáž, Lingam masáž, Yoni vajíčko
Kurzy Ženská ejakulácia, Ženský orgazmus, Bondage, Vaginálne mapovanie a odzbrojovanie
Trauma release
Zdravé varenie - Makrobiotika, vegánska, vegetariánska a raw strava, strava podľa 5 elementov
Alternatívne smery - homeopatia, ajurvéda, meditácie, fytoterapia, naturopatia, očistné metódy, smiechoterapia, muzikoterapia
Masážne terapie - Reflexná terapia, su-jok terapia, shiatsu
Biológia ľudského tela a anatómia
Ženské semináre
Pobyt v tme
Mindfullness, Osho meditácie
Samovzdelávanie