Pestrá zmes korenín

Delená strava - správne či nesprávne kombinácie jedál

V zdravom tele zdravý duch. No a kde inde začať, keď chceme mať zdravé telo, než pri správnej výžive. Mne zdravá strava to moje zachránila. Je veľmi dôležité, aké potraviny konzumujeme, nakoľko z nich čerpáme najdôležitejšie látky pre náš organizmus. Výživových smerov a názorov je veľa, ja vám poskytnem celostný pohľad.

Trávenie bielkovín a sacharidov

Filozofiu delenej stravy vytvoril Dr.Howard Hay z New Yorku okolo roku 1904, keď ho vlastné zdravotné problémy prinútili zamyslieť sa nad tým, ako sa dožiť ďalšieho roku. Veľmi ho zaujala štúdia ruského fyziológa Ivana Petroviča Pavlova. Z jeho štúdií vyplýva, že trávenie škrobov trvá asi 2 hodiny a bielkoviny sa strávia za približne 4 hodiny. Ak sa však škroby a bielkoviny skonzumovali spolu, tak trávenie trvalo okolo 13 hodín. Z toho vyplýva aj základná a hlavná zásada delenej stravy – nekombinovať živočíšne bielkoviny so sacharidmi (škrobmi, obilninami).

Nefunkčné enzýmy

Na strávenie živočíšnych bielkovín je potrebný enzým pepsín, ktorý sa vylučuje v žalúdku. Enzým pepsín správne funguje iba vo veľmi kyslom prostredí, ktoré musí byť zachované po dobu niekoľkých hodín, inak sa bielkoviny nestrávia. Ak však skonzumujete akýkoľvek sacharid v rovnakom čase ako živočíšnu bielkovinu, uvoľní sa spoločne so slinami aj enzým ptyalín a ďalšie zásadité látky, ktoré sa zmiešajú v ústach. Telo tak príjma stravu, pri ktorej dochádza zároveň k vylučovaniu kyslých aj zásaditých podporných štiav a tie sa navzájom neutralizujú. Tak vzniká v žalúdku tekutina, v ktorej sa správne nestrávi ani bielkovina, ani škrob. Namiesto toho začnú bielkoviny hniť a škroby kvasiť a nám ostane iba brucho plné baktérií.

Začarovaný kruh

Hnilobný proces bielkovín má za následok tvorbu toxínov, fermentácia sacharidov zase spôsobuje podráždenie črevných slizníc. Tým vzniká začarovaný kruh. Ak máte v svojom jedálničku živočíšne bielkoviny, jediná vhodná kombinácia ku nim je zelenina.

Najčastejšie kombinácie živočíšnych bielkovín a obilnín:

  • mäso s ryžou alebo zemiakmi
  • cestoviny so syrom-
  • chleba so šunkou a syrom
  • hamburger, toast
  • omeleta s chlebom
  • bryndzové halušky

Bielkoviny a jednoduché cukry

Bielkovina a cukor tiež nie je vhodná kombinácia. Všetky cukry bez rozdielu zabraňujú sekrécií žalúdočných štiav. K tráveniu cukru totiž nedochádza ani v ústach, ani v žalúdku, ale až v tenkom čreve. Ak si teda doprajete za rezňom sladký koláčik, cukry jednak zabránia tráveniu bielkovín, pretože zabránia sekrécií  žalúdočných štiav, jednak zbytočne uviaznu v žalúdku, miesto toho, aby putovali do tenkého čreva. V dôsledku toho dochádza ku kvaseniu týchto cukrov, takže sa do tela začnú šíriť škodlivé toxíny a plyny.

Bolo dokázané, že ak dostanete do úst naraz škrob a cukor, slinné žľazy vylúčia sliny bez obsahu ptyalínu, potrebného na trávenie škrobu. Škrob tak putuje do žalúdka vo svojej pôvodnej podobe a cukor namiesto putovania  do tenkého čreva ostáva čakať v žalúdku tiež. Za tú dobu začne kvasiť, čím bráni tráveniu škrobu. Kombinácia chleba s medom alebo džemom je preto viac než nevhodná, takisto to platí pre osladené cereálie, či pocukrované buchty.

Prečítajte si, aké ďalšie chyby pri stravovaní najčastejšie robíme.

Rada na záver

Ak si nezapamätáte z tohto článku nič iné než to, že živočíšne bielkoviny sa nesmú kombinovať so sacharidmi, svojmu telu obrovsky pomôžete.

Heading 1

Heading 2

Heading 3

Heading 4

Heading 5
Heading 6

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur.

Block quote

Ordered list

  1. Item 1
  2. Item 2
  3. Item 3

Unordered list

  • Item A
  • Item B
  • Item C

Text link

Bold text

Emphasis

Superscript

Subscript

Učím sa od najlepších
odovzdávam to najlepšie

Akreditovaný terapeut metódy Cesta
Conscious company ltd., UK
Inštruktor jogy 1. kvalifikačného stupňa
Európska jogová akadémia, SR
Terapeut tradičnej čínskej medicíny
Akadémia tradičnej čínskej medicíny
Plant-based nutrition certificate program graduate
T. Colin Campbell Center for Nutrition Studies, eCornell, USA
Môj hlad po poznaní je neutíchajúci. Okrem vyššie uvedených certifikovaných programov som absolvovala stovky kurzov v oblasti seba rozvoja a zdravia. A stále absolvujem. V minulosti som tiež pracovala vo farmaceutickom priemysle, kde som mala možnosť vzdelávať sa u viacerých uznávaných lekárov v oblasti gynekológie, urológie, imunológie a dermatológie. Svoje poznatky som následne odovzdávala na mnohých konferenciach a prednáškach pre odbornú verejnosť.
Systemické konštelácie
Počatie a gravidita v čínskej medicíne
Nutričné poradenstvo a výživa
Tantra a zdravá sexualiita
Telové odzbrojovanie
Master lover online course
Self cervix, Being a lover
Kurzy Yoni masáž, Lingam masáž, Yoni vajíčko
Kurzy Ženská ejakulácia, Ženský orgazmus, Bondage, Vaginálne mapovanie a odzbrojovanie
Trauma release
Zdravé varenie - Makrobiotika, vegánska, vegetariánska a raw strava, strava podľa 5 elementov
Alternatívne smery - homeopatia, ajurvéda, meditácie, fytoterapia, naturopatia, očistné metódy, smiechoterapia, muzikoterapia
Masážne terapie - Reflexná terapia, su-jok terapia, shiatsu
Biológia ľudského tela a anatómia
Ženské semináre
Pobyt v tme
Mindfullness, Osho meditácie
Samovzdelávanie