Obličky

V období zimy ľudia vyťahujú zo svojich šatníkov tmavé kúsky oblečenia. Hlavným dôvodom je, že so zimou prišiel čas obličiek a tie čierna a modrá farba energeticky posilňuje. Poviete si: „Ale ja nosím tmavé veci počas celého roka!“. V tom prípade je načase, aby ste začali vyživovať tento životne dôležitý orgán vo väčšej miere, lebo farbou oblečenia sa to všetko iba začína…

V období zimy ľudia vyťahujú zo svojich šatníkov tmavé kúsky oblečenia. Čiastočne je to tým, že si nechceme nechať zafrkať naše biele nohavice, no hlavným dôvodom je, že so zimou prišiel čas obličiek a tie čierna a modrá farba energeticky posilňuje. Poviete si: „Ale ja nosím tmavé veci počas celého roka!“. V tom prípade je načase, aby ste začali vyživovať tento životne dôležitý orgán vo väčšej miere, lebo farbou oblečenia sa to všetko iba začína...

Z pohľadu východnej medicíny je funkcia obličiek trošku iná než je tá západná, no zároveň sa v niektorých veciach zhodujú. V obidvoch prístupoch majú na starosti riadenie vody a podieľajú sa na krvotvorbe. V čínskej medicíne je však najdôležitejšou funkciou tohto párového orgánu uschovávanie životnej energie, tzv. esencie jing. Táto esencia má pre život človeka veľmi dôležitý význam. Jednak sa z nej rodí (tzv. prenatálna esencia jing) a jednak od nej závisí celá kvalita nášho života (tzv. postnatálna esencia jing). Esencia tvorí základ pre rozmnožovanie,  má veľký vplyv na sexuálnu oblasť, napomáha rastu a vývoju, podporuje tvorbu krvi a pomáha obranyschopnosti. Prenatálnu energiu dedíme, no tá postnatálna vzniká v takej kvalite, v akej si ju sami „vytvoríme“. Viete prečo? Pretože jej zdrojom je strava.

Oslabené obličky

Slabosť obličiek sa prejaví najviac práve v tomto ročnom období, no u väčšiny ľudí sa ich slabosť prejavuje celoročne, s tým, že prejavy môžu byť na rôznych úrovniach. Zimomrivosť, studené končatiny a zadoček, bolesť v krížoch, problém s libidom či predčasnou ejakuáciou, únava, časté močenie. To všetko sú prejavy oslabenej jangovej energii obličiek. Ak je oslabená jinová časť, príznaky sú opačné – pocity horka, poruchy spánku, málo moču, suchosť, nervozita, nespavosť, slabá výdrž, nočné potenie, či osteoporóza.

Párovým orgánom obličiek je močový mechúr

Preto aj väčšina problémov s nim spojená sa bude vo východnej medicíny riešiť cez obličky. Okrem toho sa však kvalita obličiek prejavuje aj na vlasoch, kostiach, sluchu, spánku a slinách. Čo nemajú obličky radi – chlad, strachy, stres a presolené potraviny. Naopak veľmi radi majú teplo, meditácie, prirodzene slanú a pikantnú chuť, oddych a dostatočný spánok.Ochorenia obličiek za posledné roky veľmi výrazne narástli, pričom fakty a štúdie hovoria jasne – hlavnými vinníkmi sú sladkosti a živočíšna strava (živočíšny tuk, bielkovina a cholesterol). Čo teda máme urobiť pre naše obličky z pohľadu stravy? Odstrániť čo najviac vinníkov a začať ich vyživovať správnymi potravinami.Čo obmedziť, prípadne vylúčiť:

  • v zimnom období sa snažte výrazne obmedziť surovú stravu. Surová zelenina, ovocie, naklíčené potraviny – to všetko prináša do tela veľa chladu a naše obličky už majú čo robiť jednak s tým chladom, ktorý je vonku a jednak s tým, ktorý ste si už v tele vytvorili. Úplne sa vyhnite exotickému ovociu a citrusom.
  • rovnaký efekt majú aj sladko-kyslé mliečne produkty, napr. jogurty. Snažte sa ich zo stravy v tomto období úplne vylúčiť. Ideálne je však vylúčiť všetky mliečne produkty, nakoľko prinášajú do nášho tela škodlivinu vlhka, ktorá následne spôsobuje v tele chlad.
  • nikdy nejedzte veci priamo z ľadničky, ani nepite. Toto pravidlo platí celoročne, no v zime si na to dávajte obzvlášť pozor.
  • vyhnite sa presoleným potravinám – údeniny, konzervy, tvrdé syry, instantné polievky, chipsy, nekvalitné sójové omáčky, koreniny na báze soli, no takisto minerálne vody.
  • sladkosti by v zime nemali byť veľmi častou voľbou (a kedy áno, však?) – cukor naše obličky oslabuje z troch dôvodov. Po prvé má chladivý efekt. Po druhé, prináša do tela vlhko a to ako som už spomínala následne tvorí ďalší chlad. No a po tretie nás oslabujú nepriamo cez slezinu – slezina kontroluje na pentagrame čínskej medicíny práve obličky, no a slezine bude vždy extrémne sladká chuť škodiť.

Čo pridať do stravy:

  • ak papáte mäso, tak toto je ročné obdobie, kedy je mäso najvhodnejšie konzumovať. Zohrieva nás, dopĺňa do tela qi a jang. Určite si ale napriek tomu robte dni, kedy mäso jesť nebudete. Kupujte si ho vždy v Bio kvalite a preferujte to s nízkym obsahom tuku (lebo ako sme si povedali, živočíšny tuk našim obličkám škodí).
  • výrazne zvýšte príjem strukovín, obličky ich absolútne milujú. Fazula adzuki by mala byť voľbou číslo jedna, následne všetky ostatné tmavé druhy fazule. Vyživíte ich však aj cícerom či šošovicou. Môžete si z nich robiť polievky, pomazánky, hamburgre, prípadne ich použiť namiesto mäsa ako hlavnú bielkovinu.
  • z obilia je najlepšou voľbou pre obličky pohánka. Môžete si zvoliť aj nepraženú, no tá pražená vám dodá ešte viac tepla. Takisto môžete pridať viac ovsu a ryže natural.
  • pokrmy varte s teplými koreninami – aníz, škorica, fenikel, kurkuma, koriander, curry, čierne korenie a zázvor.
  • v zime je ideálne konzumovať každý deň vývar, obzvlášť ak je dlho varený. Doplníte nim jinovú zložku obličiek – vodu, no zároveň vyživíte aj ich jang – teplom a dlhým varením.
  • výborným dochucovadlom v zime je umeocot, tamari či shoyu sójova omáčka a miso pasta. Všetky majú veľkú výhodu, nemusia prejsť varom (dokonca by nim prejsť nemali), takže nimi môžete dochucovať aj priamo na tanieri.
  • vždy keď je to možné a čas vám to dovoľuje, pokrmy si v zime pripravujte pečené. Je to najteplejšia forma prípravy. Menej používajte naparovanie či blanžirovanie.

Okrem všetkého vyššie spomínaného môžete však vyživiť svoje obličky aj inými spôsobmi. Doprajte si kvalitný spánok, krížovú oblasť majte stále v teple, každý deň aspoň 10 min meditujte a viac oddychujte.

Ďalšie články v kategórii

Tipy

Pozor na vaše nadobličky - zdravá štítna žlaza

O obličkách sa dnes už veľmi veľa hovorí, či v západnej medicíne, či vo východnej. No málo sa hovorí o tých "menších", o nadobličkách. To, čo som sa dozvedela ja, je pre mňa jeden z najväčších AHA momentov ohľadne zdravia a týka sa skoro nás všetkých. Množstvo vašich zdravotných problémov môže byť dôvodom nevedomosti a nedostatočnej informovanosti o dôležitosti tohto orgánu a toho, ako funguje (resp u väčšiny nefunguje). 

Kategória
Tipy
13.12.2021
Čítať ďalej→

Ako pomôcť svojim obličkám každý deň

Väčšina ľudí, ktorí ku mne prídu, majú oslabené obličky. Dennodenne im škodíme a naopak ich veľmi málo vyživujeme. Je jeden super trik, ako si môžete posilňovať svoje obličky každý večer! Výborne zaberá najmä u ľudí, ktorí majú v dôsledku oslabenia tohto orgánu problém so spánkom. Vyskúšajte a dajte vedieť… No a čo to je? Pozrite si v krátkom videjku.

Kategória
Tipy
13.8.2020
Čítať ďalej→

Učím sa od najlepších
odovzdávam to najlepšie

Akreditovaný terapeut metódy Cesta
Conscious company ltd., UK
Inštruktor jogy 1. kvalifikačného stupňa
Európska jogová akadémia, SR
Terapeut tradičnej čínskej medicíny
Akadémia tradičnej čínskej medicíny
Plant-based nutrition certificate program graduate
T. Colin Campbell Center for Nutrition Studies, eCornell, USA
Môj hlad po poznaní je neutíchajúci. Okrem vyššie uvedených certifikovaných programov som absolvovala stovky kurzov v oblasti seba rozvoja a zdravia. A stále absolvujem. V minulosti som tiež pracovala vo farmaceutickom priemysle, kde som mala možnosť vzdelávať sa u viacerých uznávaných lekárov v oblasti gynekológie, urológie, imunológie a dermatológie. Svoje poznatky som následne odovzdávala na mnohých konferenciach a prednáškach pre odbornú verejnosť.
Systemické konštelácie
Počatie a gravidita v čínskej medicíne
Nutričné poradenstvo a výživa
Tantra a zdravá sexualiita
Telové odzbrojovanie
Master lover online course
Self cervix, Being a lover
Kurzy Yoni masáž, Lingam masáž, Yoni vajíčko
Kurzy Ženská ejakulácia, Ženský orgazmus, Bondage, Vaginálne mapovanie a odzbrojovanie
Trauma release
Zdravé varenie - Makrobiotika, vegánska, vegetariánska a raw strava, strava podľa 5 elementov
Alternatívne smery - homeopatia, ajurvéda, meditácie, fytoterapia, naturopatia, očistné metódy, smiechoterapia, muzikoterapia
Masážne terapie - Reflexná terapia, su-jok terapia, shiatsu
Biológia ľudského tela a anatómia
Ženské semináre
Pobyt v tme
Mindfullness, Osho meditácie
Samovzdelávanie