Pozor na vaše nadobličky - zdravá štítna žlaza

O obličkách sa dnes už veľmi veľa hovorí, či v západnej medicíne, či vo východnej. No málo sa hovorí o tých "menších", o nadobličkách. To, čo som sa dozvedela ja, je pre mňa jeden z najväčších AHA momentov ohľadne zdravia a týka sa skoro nás všetkých. Množstvo vašich zdravotných problémov môže byť dôvodom nevedomosti a nedostatočnej informovanosti o dôležitosti tohto orgánu a toho, ako funguje (resp u väčšiny nefunguje). 

O obličkách sa dnes už veľmi veľa hovorí, či v západnej medicíne, či vo východnej. No málo sa hovorí o tých "menších", o nadobličkách. To, čo som sa dozvedela ja, je pre mňa jeden z najväčších AHA momentov ohľadne zdravia a týka sa skoro nás všetkých! Ak totižto:

- zažívate alebo ste zažívali dlhodobý stres (či fyzický, či psychický) alebo aj viacero krátkodobých stresových situácií (kto nezažíva?)

- ak sa liečite na zníženú funkciu štítnej žľazy na Slovensku (substitúcia hormónu T4)

- ak máte vyoperovanú štítnu žľazu

- máte nevyvážený životný štýl

TAK MÁTE S VEĽKOU PRAVDEPODOBNOSŤOU VYČERPANÉ NADOBLIČKY!

Trápi vás niečo z týchto príznakov?

... chronická únava, problém so spánkom, nervozita vnútorná, zlé zvládanie stresových situácií, úzkosti, depresie, panické ataky, zrýchlený pulz či palpitácie, netrpezlivosť, chuť na sladké a slané, ľahko sa podráždite, bolesti v krížoch, znížené libido a predčasná ejakuácia, slabosť svalov, nízky tlak, točenie hlavy, vypadávanie vlasov, studené končatiny, a mnohé iné...

Tak čítajte ďalej...

Áno, môžete mať tieto príznaky aj v dôsledku iných problémov, to je samozrejmé a tí, ktorí ma už poznáte dobre viete, že vždy sa na problémy pozerám celostne. No niečo vám poviem. Odkedy som zistila, čo som zistila, posielam na testy nadobličiek každého klienta s týmito príznakmi. A viete čo? Mám 100% "úspešnosť".  Absolútne každý jeden z nich mal vyčerpané nadobličky. Nemusí to byť váš prípad, ale pokiaľ máte tieto príznaky a ostatné veci nezaberajú, môžete medzi nich patriť.

Prečo o tom vieme tak málo?

U nás na Slovensku totižto lekári testujú stav nadobličiek iba z krvi. Z nej však vieme vyčítať už iba fatálny stav, tj. keď už sú naše nadobličky odpísané. Ďalšou nevýhodou je aj to, že je to údaj, ktorý vypovedá o úrovni kortizolu (hormónu, ktorý produkujú) iba v ten daný moment odberu. No naše hladiny kortizolu sa počas celého dňa menia. V zahraničí k vám pristupujú ale ináč....

Poučte sa z mojej skúsenosti

Pred 15 rokmi mi bola vyoperovaná celá štítna žľaza, čo znamená, že som doživotne odkázaná na substitučnú liečbu hormónmi. Mala som obdobie, keď som s tým bojovala, no dnes som v prijatí tohto faktu. Avšak približne posledné tri roky som sa na tejto liečbe necítila dobre. Keď som prišla za svojou endokrinologičkou, vôbec ju nezaujímalo ako sa cítim, veď papier z laboratória ukazuje, že som v poriadku. Zavŕšila to tým, že mi povedala, aby som si nasadila betablokátory (lieky na srdce), že to mi pomôže. Upozornila som ju, že nevie nič o mojom životnom štýle a že srdce mám určite v poriadku, no napriek tomu mi to ešte dvakrát zopakovala. Odišla som a už som sa k nej nikdy nevrátila. Ako to už u mňa ale býva, ja sa nevzdávam, dobre viem (cítim), keď môjmu telu niečo nerobí dobre.

AHA moment

Na môj absolútny šok som zistila, že v zahraničí sa tzv hypotyreóza (znížená funkcia štítnej žľazy) lieči úplne ináč než u nás či v Čechách (to sa týka všetkých pacientov, ktorí sú jednak po operácií alebo majú túto diagnózu). Začala som to študovať viac do hĺbky, hľadať zdroje, ľudí a na vlastné náklady som si urobila všetky testy, ktoré literatúra a títo odborníci doporučujú. Hádajte čo? Učebnicový príklad! Vyčerpané nadobličky a hormóny ani náhodou nie v optime.  Ak ste totižto dlhodobo na liečbe predpisovanej slovenskými endokrinológmi, spôsobuje to presne tento stav.

To, čo sa stalo mne, sa stalo už tisícom a možno aj státisícom pacientov. Verila som, že liečba je správna. Mnoho pacientov sa naučí žiť s rôznymi príznakmi, v nepohodlí svojho tela. Našťastie ja nie. Pri životnom štýle, ktorý ja vediem (prisamvačku nepoznám osobu žijúcu zdravšie) som bola presvedčená, že táto substitúcia nie je v poriadku.

Takže riešenie priatelia:

- ak máte ktorýkoľvek z vyššie spomínaných príznakov a neviete sa ich zbaviť nech skúšate čokoľvek iné, či máte problém so štítnou žľazou alebo nie, choďte si dať otestovať svoje nadobličky. Test, ktorý si musíte urobiť je na vlastné náklady, lekár na Slovensku vám povie, že je to nezmysel. Aby ste získali jasný prehľad o tom, v akom stave naozaj sú vaše nadobličky, potrebujete si urobiť slinný test na kortizol. Tu sa o tom veľa od odborníkov nedozviete, v zahraničí je to absolútna súčasť vyšetrenia. Zavolajte si do súkromných laboratórií a opýtajte sa ich na možnosti tohto testu. Ja som si robila v Alpha Medical.

- ak sa liečite na ochorenie štítnej žľazy a užívate Euthyrox, dajte si urobiť testy URČITE! Dlhodobá substitúcia týmto jedným hormónom totižto vedie k vyčerpaniu nadobličiek, nech máte životný štýl akýkoľvek (viď môj prípad)

- keď už budete mať výsledky a bude pri nich napísané OK, znamená to iba, že ste v norme. Norma však nie je stav, kde sa cítime zdravo. Dôležité je mať výsledky v optime. Uvediem vám príklad – ak máte hodnotu železa 10, bude výsledok interpretovaný ako „v poriadku“. Na to, aby sa však žena cítila dobre a zdravo by mala mať hodnoty železa okolo 26 (a muži ešte vyššie).  Toto je ďalší problém, s ktorým sa u našich lekárov stretávame, nikto tu optimum nerieši (resp. aby som nezovšeobecňovala, ja som sa s takým lekárom ešte nestretla, no možno tu taký je). Pýtajte si svoje výsledky aj s referenčnými hodnotami a porovnajte si ich s optimom (to nájdete napr. na stránke stopthethyroidmadness.com)

- podľa výsledkov postupujte ďalej – ak bude kortizol vysoký, treba ho znižovať (na to poslúži napr. Bazalka posvätná) a kde bude znížený, tam ho treba dopĺňať (na to je možností viacero).

- tí, čo riešite aj štítnu žľazu, hľadajte si lekára v zahraničí! Ak totižto budete pokračovať v liečbe čisto na hormóne T4, problémy sa vám vrátia. Štítna žľaza neprodukuje iba jeden hormón a je dôležité, aby bolo o to postarané aj pri vašej substitúcií (hlavne aby ste mali suplementovaný aj hormón T3). Začať môžete tým, že si dáte urobiť kompletný rozbor hormónov, nie len TSH a ft4, ktoré vám robia naši lekári. Určite by nemal chýbať ft3 a test na protilátky. Ak si tieto výsledky následne opäť porovnáte s tým, ako by to malo ideálne vyzerať, zistíte skoro isto, že to tak nemáte a že vlastne už roky znášate nežiadúce účinky nedostatočne nastavenej liečby.

Tu to ale stále nekončí...

Ak zistíte, že máte oslabené nadobličky (rozumej, že výsledky slinného testu nie sú v optime), je veľká pravdepodobnosť, že máte aj nedostatok niektorých vitamínov a minerálov. Ono to totižto ide ruka v ruke a je to taký začarovaný kruh. Z tohto dôvodu si dajte určite pretestovať aj nasledovné parametre:

Vitamín D3

Aktívna B12

Železo

Vápnik

Zinok

Magnézium

Draslík

Jód

A potom ich opäť porovnajte s optimálnymi hladinami. Ak ich nebudú spĺňať, začnite tieto vitamíny a minerály do tela dopĺňať.

S nadobličkami to nie je sranda a dnes na základe mojich klientov vidím, aký obrovský problém to je. Koľkí ľudia vôbec netušia, že ich nemajú v poriadku a trápia sa s mnohými zdravotnými ťažkosťami. Držím vám všetkým palce!

Ďalšie články v kategórii

Tipy

Ako pomôcť svojim obličkám každý deň

Väčšina ľudí, ktorí ku mne prídu, majú oslabené obličky. Dennodenne im škodíme a naopak ich veľmi málo vyživujeme. Je jeden super trik, ako si môžete posilňovať svoje obličky každý večer! Výborne zaberá najmä u ľudí, ktorí majú v dôsledku oslabenia tohto orgánu problém so spánkom. Vyskúšajte a dajte vedieť… No a čo to je? Pozrite si v krátkom videjku.

Kategória
Tipy
13.8.2020
Čítať ďalej→

Ako pomôcť svojej lymfe každý deň

O dôležitosti nášho zdravého lymfatického systému myslím, že netreba veľa písať! Každí z nás určite vie, že bez neho to skrátka nejde.. Vedeli ste, že existuje ale jedna činnosť, ktorú vykonávame denno denne, niektorí aj dvakrát denne a môžeme pri nej našej lymfe škodiť?? a veru to väčšina aj robí.. Čo to je a ako to môžete zmeniť sa dozviete v kratučkom videjku.

Kategória
Tipy
13.8.2020
Čítať ďalej→

Učím sa od najlepších
odovzdávam to najlepšie

Akreditovaný terapeut metódy Cesta
Conscious company ltd., UK
Inštruktor jogy 1. kvalifikačného stupňa
Európska jogová akadémia, SR
Terapeut tradičnej čínskej medicíny
Akadémia tradičnej čínskej medicíny
Plant-based nutrition certificate program graduate
T. Colin Campbell Center for Nutrition Studies, eCornell, USA
Môj hlad po poznaní je neutíchajúci. Okrem vyššie uvedených certifikovaných programov som absolvovala stovky kurzov v oblasti seba rozvoja a zdravia. A stále absolvujem. V minulosti som tiež pracovala vo farmaceutickom priemysle, kde som mala možnosť vzdelávať sa u viacerých uznávaných lekárov v oblasti gynekológie, urológie, imunológie a dermatológie. Svoje poznatky som následne odovzdávala na mnohých konferenciach a prednáškach pre odbornú verejnosť.
Systemické konštelácie
Počatie a gravidita v čínskej medicíne
Nutričné poradenstvo a výživa
Tantra a zdravá sexualiita
Telové odzbrojovanie
Master lover online course
Self cervix, Being a lover
Kurzy Yoni masáž, Lingam masáž, Yoni vajíčko
Kurzy Ženská ejakulácia, Ženský orgazmus, Bondage, Vaginálne mapovanie a odzbrojovanie
Trauma release
Zdravé varenie - Makrobiotika, vegánska, vegetariánska a raw strava, strava podľa 5 elementov
Alternatívne smery - homeopatia, ajurvéda, meditácie, fytoterapia, naturopatia, očistné metódy, smiechoterapia, muzikoterapia
Masážne terapie - Reflexná terapia, su-jok terapia, shiatsu
Biológia ľudského tela a anatómia
Ženské semináre
Pobyt v tme
Mindfullness, Osho meditácie
Samovzdelávanie