Ľudia si predstavuju riasy ako dlhé pletence, ktoré povievajú v mori alebo ako hustý planktón. Chlorela je jednobunková smaragdovo zelená sladkovodná riasa, ktorá patrí k jedným z najstarších organizmov žijúcich na Zemi. Do dnešnej doby prežila vďaka svojej genetickej stabilite, tvrdosti a účinnému mechanizmu opráv DNA. Za dlhú dobu svojej existencie si musela vyvinúť obranné mechanizmy proti vírusom, toxínom, hubám, plesniam, žiareniu a iným škodlivinám. Dokáže na seba naviazať až 90% všetkých škodlivých látok a napriek tomu existovať. V roku 1890 ju objavil mikrobiológ Beijerninck, no bližšieho skúmania sa dočkala až v roku 1940. Najväčším konzumentom tejto riasy sú Japonci, pohltajú asi 1000 ton ročne. Po druhej svetovej vojne, zasiahnutí dvoma atómovými bombami bola krajina na „kolenách“ a potrebovala výživu. Našli chlorellu.
Chlorella má najvyšší obsah chlorofylu spomedzi všetkých rastlín, v obsahu niektorých vitamínov absolútne vedie. Napr. vitamínu B12 obsahuje viac než hovädzia pečeň či pivovarské kvasnice, vitamínu C má 17-krát viac ako pomaranče. Okrem toho má 11-krát viac vápniku ako kravské mlieko.
Zloženie chlorelly
Vitamíny
- Beta karotén, vitamín B1, B2, B3, B5, B6, B8, B12, C, E, H.
Minerály a stopové prvky
- draslík, forfor, horčík, jód, mangán, meď, selén, sodík, vápnik, zinok a železo.
Aminokyseliny
- fenylalanin, isoleucin, leucin, lysin, metionin, threonin, tryptofan, valin, alanin, arginin, glycin, histidin, prolin, serin.
Ďalšie látky
- chlorofyl, luteín, tuky, nukleové kyseliny, vlákninu a enzýmy.
Chlorella okrem všetkého vyššie spomínaného však obsahuje aj niečo, čo v iných potravinách nenájdeme – komplex vysoko účinných látok známych pod skratkou CFG – chlorellový rastový faktor. Zamilujú si ju všetci pre jej osviežujúci, energizujúci efekt. Obsahuje hlavne vysoký podiel nukleových kyselín – DNA a RNA. Americký lekári považujú ničenie DNA a RNA v ľudských bunkách za jednu z hlavných príčin predčasného starnutia. Okrem toho vytvárajú nukleové kyseliny prospešnú mikroflóru čreva.
Springhillský vedci v knihe Jde o život uvádzajú štatistiku dokazujúcu problém toxicitity. Podarilo sa im zozbierať údaje z 236 mŕtvych detičiek usmrtených bez akejkoľvek viditeľnej príčiny. Po skúmaní na ňu prišli - bola ňou práve toxicita. Jednu tretinu váhy ich tela tvorili toxické usadeniny. Z jedovatých látok tvorili cca 50% lepok, 30% odpad z kravského mlieka a 20% plesňové a bakteriálne usadeniny. 171 detí mali v telíčku toľko lepku, že ich orgány nemohli vôbec fungovať. Chlorella svojím zložením dokáže na seba tieto toxické látky naviazať a umožniť ich vylúčenie prostredníctvom stolice. Účinnosť chlorelly bola dokázaná aj pri znížení rizika vzniku srdcovo-cievnych ochorení. Po podávaní chlorelly pacientom s vysokým diastolickým tlakom po dobu dvoch mesiacov, došlo k zlepšeniu o 25%. Ďalšie štúdie dokazujú jej priaznivý vplyv na trávenie a celý žalúdočný trakt. Významnú úlohu zohráva chlorella v prevencii tvorby žalúdočných vredov, šírení Helicobactera pylori, výborné výsledky boli dokázané aj pri ulceróznej kolitíde. Tak ako pri zelenom jačmeni, tak aj pri chlorelle bolo štúdií o účinku a prospešnosti pre naše telo robených nespočetné množstvo a jej prínos v našom živote je nepopierateľný.Na trhu je dnes už obrovské množstvo dostupnej Chlorelly, je však veľmi dôležité si vybrať tú správnu. Ak chcete vedieť, ktorá je tá správna, ako ju užívať a prečo, kontaktujte ma.
Prečítajte si tiež: Zelený jačmeň - nápoj zdravia.
Rada na záver
Ak nechcete robiť veľké zmeny v svojom jedálničku, no napriek tomu sa chcete cítiť lepšie, zabezpečte si Chlorellu.
Heading 1
Heading 2
Heading 3
Heading 4
Heading 5
Heading 6
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur.
Block quote
Ordered list
- Item 1
- Item 2
- Item 3
Unordered list
- Item A
- Item B
- Item C
Bold text
Emphasis
Superscript
Subscript